-->

7 Temmuz 2012 Cumartesi

Alıç

Alıç, alic, alıç meyve
Alıç yüksek miktarda antioksidan içerir. Bu özelliğinden dolayı kan damarlarını genişleterek kan akışını düzenlenmesine ve kalp atış hızının düzene girmesinde yardımcı olduğu yapılan araştırmalarda ortaya konulmuştur.

ALIÇ'ın Faydaları ve Etkileri:

  • Kan damarlarını genişletir
  • Kan akışının düzenleyerek kalp atışlarını düzene sokar
  • Kalp fonksiyonlarını düzenler
  • Damar sertliğini önlemeye yardımcı
  • Sinirsel kaynaklı kalp çarpıntılarını giderir
  • İdrar arttırıcı özelliği vardır
  • Yüksek tansiyonu düzene sokar

ALIÇ KULLANIM ŞEKLİ VE DOZAJI:

Alıç’ın meyvesi, yaprakları ve çiçekleri kullanılır. Sağlıklı bir kullanım için tavsiye edilen kurutulmuş ve toz haline getirilmiş karışımdan bir tatlı kaşığı ( 2 gr ) 200 mlt kaynamış suyun içerisine konulur 10 dk demlendirilir. Günde 2 – 3 defa aç veya tok karnına kullanılır. Alıç bitkisi istenirse meyve, yaprak ve çiçekleri ayrı ayrı kullanabilirsiniz.

ALIÇ'IN YAN ETKİLERİ:

Tavsiye edilen dozajın üzerine çıkılmamalıdır. Tedavi sağlandıktan sonra kullanımı mutlaka bırakılmalıdır.
Her kullanımda çay yeniden hazırlanmalıdır, başka damar açıcı bitkilerle karıştırılması pek tavsiye edilmez çünkü çok etkili damar açıcıdır. Bu tür bitki çaylarını hamileler ve çocuklar kullanmamalıdır.

Alıç Kaynak 2:

Alıç Diğer İsimleri : Ekşimuşmula, Barutağacı, Yemişen, Crataegus azarolus, Fleur d’aubepine

Botanik Bilgi :
10 metreye kadar yükselebilen, dikenli, beyaz veya pembe çiçekli bir ağaçtır. Meyveleri 6-10 mm çapında, 1-3 tohumlu, esmer-kırmızı veya kırmızı renklidir. Hafif ekşimsi lezzetli meyveleri yenilmektedir. Bitkiye çok güçlü antioksidant özellikler veren flavonoid (flavonlar) bileşikleri açısından oldukça zengindir.Meyveleri olgunlaştığında kırmızı ve sarımsı bir renk alan, yuvarlak görünümlü alıç, süs bitkisi olarak da kullanıyor.Alıç, Türkiye’de, derelere bakan yamaçlarda, kayalık, taşlık yerlerdeki çalılıklar içinde, ormanlarda ya da dağlık çevrelerde yetişiyor.

Alıç Faydaları :

Kalp ritim bozuklukları (arrhythmias), sinirsel kalp çarpıntıları, kalp yetmezliği, ağır enfeksiyon hastalıkları sonrasındaki kalp kasları zafiyeti, kalp krizi sonrası, yüksek kan basıncı, damar sertliği alıç bitkisinin başarıyla kullanılabileceği alanlardır. Ama sabırlı ve disiplinli olmak gerekir. Çünkü bitkinin etkisi uzun süreli kullanımlar (4-8 hafta) sonucunda oluşmaya başlar ve bu olumlu etki gitgide artar. Bu bitki ayrıca, bedendeki sıvı birikimlerinin dışkılanmasını da sağlayabilir. Ayrıca; sinir sisteminde yatıştırıcı, spazmları azaltıcı, idrar söktürücü ve kabız yapıcı etkileri de vardır. Alıç ın içerdiği maddelerde vücudda birikme, zehirlilik ve alışkanlık yapma gibi özellikler olmadığından uzun süreli kullanıma uygundur.

Yaklaşık 3 haftalık bir kullanımdan sonra kalp, damar sistemi ile beyinde olumlu etkileri görülmeye başlayan alıç, kan dolaşımını sağlayan damarları genişleterek güçlendirdiği gibi, kalbin daha fazla kan ve oksijenle beslenmesini sağlıyor, yüksek kan basıncını dengeliyor.

Sağladığı faydalarla beyini de olumlu etkileyen alıç, hafızanın güçlenmesinde de önemli rol oynuyor. Kalp kaslarını güçlendirici, kalpritim bozukluklarını düzenleyici etkiye sahip alıcın, koroner toplardamarların işlevlerini destekleyici, kalp krizi sonrasında kalbigüçlendirici özellikleri de bulunuyor.

Mideye faydalıdır. Şiddetli kusmayı geçirir.

Alıç Kullanım Şekli :

Bir tatlı kaşığı ince kıyılmış yaprak-çiçek ve meyve karışımı, kaynamış bir bardak suyla haşlanır. 10 dakika bekletildikten sonra süzülür, balla tatlandırıldığında (şeker hastaları tatlandırma yapmamalı) etkisi daha da artar. Günde 2-3 bardak taze demlenmiş çay aç karnına veya öğün aralarında sıcak içilir.

Alıç HAKKINDA HABER:
Her derde deva meyve Alıç.
GÜMÜŞHANE (İHA) - Gümüşhane'de kış mevsimin habercisi olarak bilinen kalp dostu alıç meyvesi toplanmaya başladı.
Daha çok kayalık ve taşlık yerlerdeki çalılıklar içinde ve ormanlarda yetişen kırmızı ve sarımsı renkte olan alıç, sonbahar mevsiminde vatandaşların rağbet ettiği meyvelerden birisi.

Gümüşhane kırsalında hemen her bölgede yetişen alıç'ı daha çok kalp ve damar hastaları tercih ediyor. Alıç ayrıca sinir sistemini yatıştırıcı, idrar söktürücü ve kabız yapıcı etkileri de olan alıç, doğal ilaç olarak biliniyor. Gümüşhane'de eczacılıkla uğraşan Okay Sungur, kendi elleri ile topladığı alıçların kalp ve beyne olan kan akışını arttırdığını ve kalbi düzensiz atışlara (kalp ritim bozukluğu) karşı koruduğu, kalbin kasılma gücünü arttırdığı ve kan basıncını (tansiyon) dengelediği ifade ederek, "Gümüşhane'de bu yıl alıç çok miktarda var. Bu meyvenin sinir sisteminde yatıştırıcı, idrar söktürücü ve kabız yapıcı etkileri de var. Alıç için kireçlenmenin de en iyi ilacı diyebiliriz. Bunun yanında romatizma ve hafızayı güçlendirmede de alıç çok etkilidir" dedi.

ALIÇ'IN SAĞLIĞA FAYDALARI
Uzmanlar Alıç'ın 10 metreye kadar yükselebilen, dikenli, beyaz veya pembe çiçekli bir ağaç olduğunu, meyvelerinin ise 6-10 mm çapında, 1-3 tohumlu, esmer-kırmızı veya kırmızı renkli olduğunu söylüyorlar. Alıç ağacının yaprak, çiçek ve meyveleri Orta Çağdan beri özellikle kalp destekleyici ve kalp-damar sistemi fonksiyonlarını normalize etmek için kullanılmaktadır. Herbiri, bitkiye çok güçlü antioksidant özellikler veren flavonoid (flavonlar) bileşikleri açısından oldukça zengindir. Alıç, kalp-damar sistemi (cardiovascular system) üzerinde pozitif etkiler gösteren 3 grup ana bileşik içerir. Bu bileşikler; triterpenoid saponinler (triterpenoid saponins), aminler (amines) ve flavonlar (flavonoids)'dır. Alıç' ın antioksidant etkisi, serbest radikal oluşumunu engelleyerek kalbin tümünü olumlu yönde etkilemektedir. Avrupalı araştırmacılar, bu bitkinin kalp ve beyne olan kan akışını ve kalbin kasılma gücünü artırdığını, kalbi düzensiz atışlara (kalp ritm bozukluğu) karşı koruduğunu ve kan basıncını (tansiyon) dengelediğini göstermişlerdir. Alıç içerisindeki etken maddeler kalp kasları dejenerasyonunda ve koroner damarlardaki daralmalar sonucu gerekli miktarda kanın ve oksijenin kalp kaslarına gönderilememesi durumundaki oksijen yetersizliğine karşı da kalbin korunmasına yardımcı olmaktadır.


Alıç, damarları genişleten bioflavononid' ler açısından da oldukça zengindir. Bu bileşikler çok güçlü antioksidanlar olup; kalbe oksijen ve kan akışının artmasına yardımcı olurlar. Bu durum kalbin kan deveranı için harcamak zorunda olduğu gücü azaltır ve kalbi rahatlatır. Ayrıca bioflavonoid maddeler kan damarlarının çeperlerini güçlendirir ve vücudun diğer bölgelerine olan kan akışını da düzenler. Alıç içerisindeki bileşiklerin kolesterolü ve damarlardaki plaket oluşumunu da azalttığı gösterilmiştir. Kalp hareketlerini yatıştırıcı ve düzenleyici olarak, tehlikesizce uzun zaman kullanılabilir. Alıç, çeşitli kalp ve kan dolaşımı hastalıklarında rahatlıkla kullanılabilecek ender bitkilerden en başta gelenidir. Kalp ritim bozuklukları (arrhythmias), sinirsel kalp çarpıntıları, kalp yetmezliği, ağır enfeksiyon hastalıkları sonrasındaki kalp kasları zafiyeti, kalp krizi sonrası, yüksek kan basıncı, damar sertliği alıç meyvesinin başarıyla kullanılabileceği alanlardır. Alıç, bedendeki sıvı birikimlerinin dışkılanmasını da sağlayabilir. Ayrıca; sinir sisteminde yatıştırıcı, spazmları azaltıcı, idrar söktürücü etkileri de vardır. Alıçın içerdiği maddelerde vücutta birikme, zehirlilik ve alışkanlık yapma gibi özellikler olmadığından uzun süreli kullanıma uygundur.
Tabakda Meyve

Ülke genelinde 20 kadar alıç türü batı ve Güney Anadolu ağırlıkta olmak üzere çeşitli bölgelere yayılmıştır.

Alıç Nedir, Alıç'ın Faydaları, Şifalı Bitki Alıç, Şifalı Meyve Alıç, Sağlıklı Şifalı Bitki Alıç Ağacı, ALıç Resimleri.

Beni Paylaş:

Benzer Konular
Disqus Yorumlar