-->

7 Temmuz 2012 Cumartesi

Kekik

Kekik, Kuru Kekik
Kekik Nedir:
Kekik otu yapısında bulunan minerallerinden dolayı birçok sağlık probleminin çözümünde etkilidir. Baharat özelliğiyle de yemeklerde kullanılan kekik otu; kolesterol düşürülmesinden, sara krizini önlemeye ve ağrıların tedavisine kadar bir çok faydası mevcut.Halk arasında "tahtacı otu", "güvey otu" ve "pervane otu" olarak adlandırılan kekiğin; kolesterolü düşürdüğü, sara krizini önlediği, mide, karın ve başağrılarında etkili olduğu, ani spazmları çözdüğü ve ergenlik sivilcelerinin tedavisinde etkin rol oynadığı uzmanlarca belirtyimişti. Uzmanlar, kekik otunun ve kekik otundan yapılan çay ve yağların dikkatli ve ölçülü kullanılması halinde, birçok sağlık problemini kendiliğinden çözüldüğünü belirtilmiştir.



Kekik Fayadaları:

  • Kekik daha çok baharat olarak kullanılmaktadır. Yağlı ve ağır yemeklerin tatlarını zenginleştirir.
  • Şifalı bir bitki olan kekik; kramp çözücü, dezenfekte edici ve balgam söktürücü olarak da kullanılır. 
  • Kekik akciğer ve bronşlar, mide ve bağırsaklar için çok faydalar sağlamaktadır.
  • Kekik hazmı kolaylaştırır. Eterli uçucu yağ; Thymol (%50 civarında), Carvacrol, Borneol, Cymol, Pimen, Tanen ve flavonlar içerir. 
  • Kekik aynı zamanda bu bölgelerdeki bakteri oluşumunu engellemektedir. Öksürük ve üst solunum yolları iltihabı için kekik çayı yapılarak içilmesi ve bu çay ile gargara yapmak faydalıdır.
  • Kekiğin içeriğindeki önemli etken maddesi olan eterli uçucu yağlar kana karışıp, bronşiyal kasları etkileyerek, krampları çözebilir. 
  • Güçsüz, zayıf ve solgun çocuklara da kekik banyosu yaptırılabilir. Kekik çayı ile ayrıca adet kanamaları dengelenebilir, adet dönemlerindeki kramplı ağrılar geçiştirilebilir, ergenlik sivilceleri iyileştirilebilir. 
  • Kekik iştahı açar ve sindirim sistemini uyarır. Sindirim sisteminde görülen ekşimeler ve kramplı ağrılar bir bardak kekik çayı ile giderilebilir, kötü kokulu ve yumuşak dışkı normal hale gelir.
  • Boğmaca ve öksürük, sinir sistemi zafiyeti, romatizma ve bağırsak hastalıkları için karşı, çay olarak içilmesinin yanında kekik banyoları da çok faydalıdır.
  • Kekik çayı içimi ve kekik ile karıştırılmış bal yenmesiyle organizma güçlendirilebilir ve dengeye kavuşturulabilir. Kekik tentürüfriksiyonları ile (ovalama yöntemi ile sürme) romatizmal ağrılar, sinirsel rahatsızlıklar ve organ titreklikleri tedavi edilebilir.
  • Sıcak kekik yastıkları ağrılı bölgenin üstüne konularak büyük rahatlıklar sağlanabilir. Bu küçük bitki yastıklarını herkes hazırlayabilir. Kekik, öksürük ve mide rahatsızlıklarına karşı başka bitkilerle karıştırılarak daha da başarılı biçimde kullanılabilir.
  • Kekik bitkisinin tıbbi önemi içeriğindeki timol ve karvakrol adlı aktif maddelerden kaynaklanır. Bunların dışında ursolik asit ve rosmarinik asitte önemli işlevlere sahiptirler.
  • Çukurova Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Mikrobiyoloji Laboratuvarı araştırmacılarınca yapılan çalışmalarda kekik yağının, hastanelerde ölüme sebebiyet veren bakterileri yok edebildiği tespit edilmiştir.Origanum Onites  türü kekikten elde edilen yağda bakterileri öldürücü özellikte %67 oranında Carvacrol ile %8.96 oranında P-Cymene maddesi saptanmıştır. Origanum Onites türü kekikten elde edilen aromatik yağın,  Klebsiella pneumoniae ATCC700603  ve boğaz enfeksiyonuna yol açan Staphylococcus aureus ATCC29213  adlı bakterilerinin üremesine karşı antimikrobiyal özelliğinin olduğu anlaşılmıştır.
  • Kekik baharat olarak kullanımıyla yemeklere salatalara lezzet katmak ve hazmı kolaylaştırmak içinde kullanılır. 
  • Serbest radikallere karşı etkili antioksidan etkisi bulunur.
  • 2010 da International Journal of Phytotheraphy da yayınlanan araştırmaya göre kekikteki karvakrol maddesinin metastaz yapmış meme kanseri hücreleri üzerinde kanserli hücrelerin intihar etmesi anlamına gelen apoptosis sürecini başlattığı saptanmıştır.
  • Almanya da yapılan ve Anticanser Research dergisinin ocak 2011 sayısında yer alan hücre deneyi çalışma sonucuna göre, kekikten elde edilen uçucu yağ kanser hücrelerinin hücre büyümesini yavaşlatmıştır.
  • Biochemical and Biophysical Research 1999 Nisan sayısında yer alan ve fareler üzerinde yapılan bir çalışmada kekik yağının yaşa bağlı beyin hücre değişikliklerine karşı koruyucu etkisinin olabileceği gözlenmiştir.
  • Boğmaca, boğaz ağrısı,  bronşit,  ve larenjit grip veya soğuk algınlığında kullanılabilir.
  • Üst solunum yolları iltihabında kekik çay olarak kullanımının yanında gargara şeklinde de kullanılabilir.
  • Kekik mide, karın ve başağrılarına karşı etkilidir.
  • Kolesterol miktarını düzenler. Şeker hastalığına karşı yararlıdır.
  • Gastrit ve mesane enfeksiyonlarında antiseptik ve antibiyotik etki gösterir.
  • Almanya Sağlık Bakanlığının bitkisel preparatların hazırlanması ve ruhsatlandırılmasından sorumlu E Komisyonu, kekikotunun balgamlı öksürük ve boğmacada kullanılabileceğini belirtmiştir



Kekik Tohum Bahçesi


Kısaca Kekiğin faydaları:


  1. Hazmı kolaylaştırır.
  2. Bedeni kuvvetlendirir. 
  3. İştahsızlığı giderir.
  4. Kalp çarpıntılarını keser.
  5. Sinirleri kuvvetlendirir. 
  6. Bağırsak iltihabını iyileştirir.
  7. Salgı bezlerinin düzenli çalışmasını sağlar.
  8. Adet düzenleyicidir.
  9. İdrar söktürür. 
  10. Cinsel isteği kamçılar.
  11. Bağırsak solucanlarının düşürülmesine yardım eder.
  12. Böbreklerde ve mesanedeki mikropları öldürür.
  13. Tansiyonu geçici olarak yükseltir.
  14. Hastalıklara karşı direnme gücünü artırır.
  15. Çocuklarda görülen kansızlığı giderir.
  16. Müzmin öksürük, astım, bronşit ve iltihaplı zatülcenp'e faydalıdır. Grip, beyin nezlesi ve anjinde şikayetlerin azalmasına yardımcıdır. 
  17. Kan dolaşımını düzenler.
  18. Kandaki şeker miktarını azaltır.
  19. Hamileler ve guatrı olanlar kullanmamalıdır.
  20. Kekik suyu ile banyo romatizma ağrılarını dindirir.


Kekik Çayı:
Kekik çayı sindirim sistemi üzerinde son derece etkilidir. Sindirimi kolaylaştırma, mide rahatsızlıklarına iyi gelme, iştah açma özelliğiyle öne çıkan kekik çayı, ayrıca adet kanamalarını dengeler, kramplı adet ağrılarına iyi gelir, organizmayı güçlendirir ve ergenlik sivilcelerini engeller.

Kekik Yağı:
Sızma zeytinyağı ile birlikte kullanılan kekik yağı, ağrının olduğu bölgeye masajla birlikte uygulanırsa acıyı dindirir ve ağrının yayılmasını engeller.

Kekik Suyu:
Bağırsaklardaki parazitlerin düşmesini sağlar. Yatıştırıcı özelliği vardır. Spazm çözücüdür, organizmanın düzenli çalışmasını sağlar. Mide için son derece faydalıdır. Kolesterolü düşürür. Böbrek ve kum taşlarında iyi sonuç verir. Ağız, diş ve boğaz iltihaplarında gargara yapılırsa iyileştirici etki sağlar. Sara krizini önler. Vücuttaki fazla yağların yakımında etkilidir. Mide, karın ve baş ağrılarında etkilidir.

Beni Paylaş:

Benzer Konular
Disqus Yorumlar