-->

6 Temmuz 2012 Cuma

Fesleğen

Fesleğen
Fesleğen
Fesleğen, Fesleğen Nedir, Fesleğen Faydaları.
(Ocimum basilicum)

Fesleğenin Yöresel İsimleri: Fesliyen, peslan, reyhanreyhanotu, ırıhan, rahan


Fesleğen Etkileri: Gaz söktürücü, Mide rahatlatıcı, sindirim sistemi uyarıcı özelliklerine sahiptir.




Fesleğen Bitkisi
Fesleğen Bitkisi


Fesleğen Kullanım alanları: Fesleğen öncelikle sindirim sistemini ve sinir sistemini olumlu etkiler; şişkinlik, mide krampı, kolikler ve sindirim problemleri kullanım alanıdır. Mide bulantısını yatıştırır ve bağırsak parazitlerini öldürebilir.

Yatıştırıcı etkisi sayesinde, sinirlilik, depresyon, gerginlik ve uykusuzluk durumlarında yardımcı olur. Epilepsi, migren ve boğmacaya karşı da denenmelidir. Geleneksel olarak, anne sütünü arttırmada kullanılır.

Bitki özsuyu, sinek ve böcek ısırıklarının tedavisinde doğrudan ısırılan bölgeye sürülerek kullanılır. Fesleğen ayrıca antibakteriyel özelliğe de sahiptir.

Fesleğenin lezzetli bir baharat olarak her mutfakta bulunması gereği de anımsanmalıdır.


Kullanım Şekli: Yarım veya bir tatlı kaşığı ince kıyılmış fesleğen, orta boy bir su bardağı dolusu kaynar derecede sıcak suyla haşlanır, üstü kapalı olarak 10-15 dakika demlendikten sonra süzülür. Günde 2-3 bardak içilebilir.
Fesleğen Tarlası
Fesleğen Tarlası

Fesleğenin Diğer Faydaları:
  • Asabiyetten ileri gelen genel güçsüzlüğe, sindirim bozukluğuna, uykusuzluğa ve migrene karşı etkilidir.
  • Özellikle sindirimi kolaylaştırıcı özelliği sayesinde hazımsızlık çekenlerin baş ilâcıdır. Aynı zamanda sinir hastalarına, iyi uyuyamayan çocuklara, baş dönmesi çeken yetişkinlere, bağırsak sorunlarından yakınanlara, öksürüğe, anjin ya da boğmacı verilir.
  • Fesleğenin kaynatılmasıyla elde edilen su süzüldükten sonra, arı sokmasında enfekte olan yere sürülerek ağrıyı hafifletir.
  • Ağızda oluşan yaralar ve pamukçuk ağız banyosu yoluyla tedavi edilir.
  • Sütü gelmeyen ya da az gelen kadınların süt verimini çoğaltmak için de kullanılır.
  • Farklı bir özelliği de sivrisinek ve tahtakurusu gibi haşaratları kokusu sayesinde kaçırmasıdır.
  • Mutfakta tazesi veya kurusu kullanılır.
  • Çorbalara, domates, patlıcan, kabak, mantar yemeklerine, salatalara, hamur işlerine katılır.
Saksıda Fesleğen
Saksıda Yetişen Fesleğen

Beni Paylaş:

Benzer Konular
Disqus Yorumlar