-->

5 Ekim 2012 Cuma

Altın Otu

Altın Çiçek, Ölmez Çiçek ve Güve Otu
Altın Otu (Ölmez Çiçek) (Helichrysum arenarium): 50-60 santim kadar uzayan, sarı renkte çiçekler açan otgillerden bir bitkidir. Altın Çiçek, Ölmez Çiçek ve Güven Otu isimleriyle de bilinir. İçerisinde flavonlar, reçine, kumarin ve acı madde ile bir miktar da uçucu yağ vardır.

Ölmez çiçek
İdrar söktürücü, kabız yapıcı, gaz söktürücü, safra çıkarıcıdır. Sarılık, karaciğer sirozu, nevralji, iktidarsızlık, raşitizm, kulak çınlaması, kulağın ağır işitmesi, romatizma, siyatik, safra kesesi iltihabı ve kum, mesane ve böbreklerde iltihap, ağrılı idrar zorluğu, düşük tansiyon, kan tükürme, egzama rahatsızlıklarına önerilir.

 Ölmez çiçekler, yıl boyu süren, daimi çiçekler değildir. Çiçekleri kurutulduğu zaman da, biçimi ve rengini kaybetmez. Ölmez çiçeklerin birçoğu canlı renklerden ibarettir. Çiçeğinin yaprakları kağıt gibi olduğundan bracts adıyla da bilinir. Bracts’ler, sert ve kuru olduğu zaman bile bu bitkiler yine de  diri kalır.  Fransızlar bunları “immortelles” (ölümsüz varlık) olarak adlandırırlar. Bu tür çiçekler yetişimi ile ünlüdür ve kışa hazırlık için biriktirilir.

Ölmez çiçekler hakkında bilinmesi gereken en önemli şey, biçildiği zaman şeklini ve rengini en iyi şekilde koruduğudur. Çiçekler çok geç ya da çok erken toplanırsa, kuruduğu zaman, koyulaşır ve biçimsiz bir hal alır. Her bir türünün toplanış şeklinde, kendine özgü olarak en iyi zamanları olduğundan dolayı, çiftçinin bunları öğrenmesi,deneyim sahibi olması gerekir. Bahçe'de, günlük bakımının yapılması önemlidir. Kurutmadan önce, yapraklarının dallarından ayrılmış olmasına dikkat edin, ölmez çiçeğin yapraklarının kendine has bir kurutuluşu vardır.


Altın Otu Faydaları



Altın Otunun Faydaları:

  • İdrar söktürücü.
  • Böbrek rahatsızlıklarına faydalıdır.
  • Safra ve pankreas salgısını ve mide suyunu arttırıcı.
  • İdrar yollarındaki taşları düşürmeye yardımcıdır.
  • Mesane, prostat ve idrar yolu iltihaplarına karşı faydalıdır.
  • Romatizma ve eklem ağrısı şikayetlerini azaltır.
  • Tokluk verir.
  • Hazım zorluklarında,
  • Basur'ede faydalıdır.


Altın Otu nasıl kullanılır?: Altın otunun çiçekli dalları toplanıp kurutulduktan sonra suyla kaynatılarak kullanılır. Altın otu çayı özellikle idrar söktürücü ve taş düşürücü olarak kullanılmaktadır.
Altın Otu


Altın Otu Çayı nasıl yapılır:
1 bardak su,
3-4 çiçek altın otu,
1 tatlı kaşığı bal,

Altın otu çayı hazırlanışı: 
Suyu kaynatın. Altın otunu içine atıp, 5 dk demlendirin. Günde 2 defa aç karnına için.


Beni Paylaş:

Benzer Konular
Disqus Yorumlar