-->

30 Mart 2013 Cumartesi

Şeker Pancarı


Şeker pancarı
Şeker pancarı, etli kökünden şeker elde edilen, ıspanakgiller familyasından 2 yıllık tarım bitkisi. 1 yıl vejetatif organları, 2. yıl ise generatif organları gelişir. Tohumları birleşik halde bulunur.Boyu yetiştiği yere, iklime ve türüne göre 85-180 cm arasında değişmektedir.

Şeker pancarının yapısı şu şekildedir:
 %4-5 hücre dokusu
 %4-5 kimyasal bağlı su
 %90-95 öz suyu

Pancar öz suyunun bileşimi ise şu şekildedir:
 %15-18 şeker (sakkaroz)
 %1,0-1,6 diğer şeker dışı organik maddeler
 %0,8 anorganik tuzlar.


Şeker Pancarın Faydaları: 

Pancar, iştahı açar ve hazmı kolaylaştırır. Mide ve bağırsakları kuvvetlendirir. Mide ağrılarını ve ekşimelerini azaltır. İdrar söktürür ve kabızlığı giderir. Böbrekleri çalıştırır. Şeker hastalığı ile vereme karşı koruyucudur. Karaciğerin düzenli çalışmasına yardımcı olur ve kansızlığı giderir. Sinirleri yatıştırır. Kırmızı pancar suyu kansere karşı iyi bir koruyucudur. Ayrıca, yüksek tansiyonu düşürücü etkiye sahiptir.

Vitaminlerinden zengin demiştik ya, aynı zamanda serinletici, iştah açıcı ve besleyici de. Bileşiminde bulunan ve radyoaktif bir eleman olan rubidyumun sindirim üzerinde olumlu bir etkisi var.

Beni Paylaş:

Benzer Konular
Disqus Yorumlar