-->

7 Temmuz 2012 Cumartesi

Nane

Nane Logo
Nane
Nane insanlar tarafından sıkça tüketilen ve ağızda bıraktığı o muhteşem ferahlık sayesinde bir çok kez merak edilen bitkiler arasındaki yerini almaktadır. Nane mutfaklarımızdan eksik etmediğimiz,yemeklerimizde sıkça kullandığımız birbitkidir.Güzel kokusunun yanında,yemeklerde de oldukça lezzetli tatlar elde edilebilir.Tabi sadece yemekler için değil, şifa kaynağı olarak ta kullanabilirsiniz.



 Naneler kullanıldıktan sonra insanın ağzında ferahlık hissi veren maddelerdir. Bu bir his değil bilimsel bir gerçektir. Bu bilimsel gerçeğin ispatlanması uzun süren bir araştırma sonucu değildir. Nanaler içinde bulundurdukları mentol ile bu ferahlık hissini bizlere verebilmektedir. Bu hissin oluşumu aynı kolanyanın elimize döküldükten sonra buharlaşması ile oluşan soğuma hissinin aynısıdır. Bu his sonrasında bir alkol olan mentol dilimizden hızlı bir şekilde buharlaşır. Gerçekleşen bu endotermik olay sonrasında bir ferahlama hissi tüm ağızı hızlı bir şekilde kaplamaktadır. Bu his nanenin içinde bulundurduğu mentolün bitmesi ile son bulur. Son yıllarda sakız ve şeker üreticileri yaptıkları yapay mentol aramosı ile daha uzun süre ve etkili ferahlama imkanını sunmaktadır. Bu aşamada sakız ve şeker içinde kullanılan mentol ne kadar fazla olur ise ferahlama da o kadar fazla olacak ve uzun sürecektir. Uzun sürme arttıkça kişilerin bu ürünlere olan ilgileride artmaktadır.


Nanenin Faydaları:

  • İştah açar. 
  • Sinirleri yatıştırır ve vücuda rahatlık verir. 
  • Strese ve baş ağrısına iyi gelir. 
  • Spazm ve kalp çarpıntısı riskini azaltır. 
  • Ateşi düşürür
  • Sindirim sistemi ve mide için çok faydalıdır
  • Sindirimi kolaylaştırır.
  • Gaz söktürücüdür
  • Bağırsak kurtlarını düşürmeye yardımcı olur. 
  • Ülsere ve mide yanmasına iyi gelir. 
  • Kusmayı, mide bulantısını ve ağrısını önler.
  • Grip, bronşit gibi soğuk algınlıklarında ve öksürükte faydalıdır. 
  • Diş ağrısını ve ağız kokusunu giderir. Anne sütünü arttırır
  • Sinirsel iktidarsızlığa iyi gelir.

Nane Hazım Yollarında Tesiri: Mide ve safra ifrazatını artırır böylece hazmı kolaylaştırır. Mide bozukluğu, soğuk algınlığı ve bulantıyı giderir. Hazımsızlık çekenlerin fena ağız kokularını önler. Mide spazmını geçirir.
Nane Karaciğerin Dostudur: Karaciğerin çeşitli hastalıklarının, iyileşmesini sağlar. Karaciğer kifayetsizliğini giderir safra ifrazatını artırır. Safra taşı teşekkülünü önler varsa zamanla döker.
Nane Gaz Söktürür: Mide ve barsakta bol gaz söktürür, rahatlık verir. Barsaklarda gıda kokuşmasını öoler, ishalleri geçirir.Barsak spazmını ve karın ağrısını giderir.
Nane Nefes Yollarında Faydası: Astım, grib, öksürük, bronşittfr nöbeti geçirir, sökünet ve­rir. Nefes almayı kolaylaştırır. Balgam söktürür.
Nane Sinir Sisteminde Faydası: Sinirleri kuvvetlendirir, heyecanlı ve korkulu anlarda sü­kûnet verir. Sinir yorgunluğunu, sinirden olan kusmaları, beyin yorgunluğunu, beyin nezlesini migren, el ayak titremesi, felç­ler, heyecandan dil tutulması, uykusuzluk, başdönmelert hal­lerinde çok fayda verir. Kalbi kuvvetlendirir, çarrpıntıları gi­derir.
 Nane sindirim sistemi için iyi bir bitkidir. Safra ve mide sekresyonunu uyarır, hazımsızlık ve gaz şikayetlerini hafifletir. Mide bulantısını önler. Antispazmodik özelliği sayesinde mide ağrıları ve gazdan doğan barsak kramplarında etkilidir. Kabızlık ve ishal şikayetlerinde de bu etkisini gösterir. İyi bir sindirim için yemeklerden sonra bir fincan nane çayı alınması önerilir.
Nane Hanımlarda Çok Faydalı: Aynin zamanında ve ağrısız olmasını sağlar. Emzik­lilerde süt miktarıfıı azaltır. Sütten kesme zamanı, göğsün sütle şişmemesi için, anne bol nane yemelidir. Göğse süt düğüm­lenmiş ise göğüs üzerine taze nane lapası vurmak çok fayda verir.
Nane Mide Üşütmesine Faydası: Ani soğuk içeçekler ile mide üşütmesinde en faydalı yöntem nane çayı'dır. Demliğin içine 3 bardak su, 2 veya 3 yemek kaşığı nane ve yarım limonu ince ince dilimleyip kabukları ile birlikte kaynatılıp sıcak sıcak içildiğinde 2-3 saat sonra mide üşütmesinden eser kalmayacaktır, defalarca denendi sonuç mükemmel.


Nane Kültürü:
İklim ve Toprak İstekleri : Nane subtropik ve ılıman iklimlerde ve hemen hemen bir çok toprak tiplerinde yetişir. Ancak nanenin menşei düşünüldüğünde özellikle nemli bölgelere daha iyi adapte olacağı sonucuna varılır. Fakat nane uzun süren güz kuraklıklarına dayanabildiği gibi soğuklara karşı mukavemeti de fazla olduğundan soğuk bölgelerde de yetişebilir. Toprak istekleri yönünden çok seçici olmamakla beraber nemli ve humusça zengin yerleri tercih eder. Ayrıca menthol teşekkülü bakımından hafif topraklar daha uygundur. PH bakımından en uygun değerinin 5-7 olduğu zamandır.


Nane Nane

Kuru Nane
Kuru Nane
Nane Enfeksiyonlar:
  İçerdiği esansiyel yağlar antiseptik ve mantarları öldürücü özellik taşırlar. Bu özelliği gastroenteritlerde etkili olmasının bir başka sebebidir. Birkaç damlası ile bronşitli hastalarda göğüse, farenjitli hastalarda boğaza ve sinüzitli hastalarda sinüslerin üstüne yapılacak masaj etkili olur. (Bu masaj geceleri yapılırsa uyumayı engelleyebileceğinden sabahları yapılması tavsiye edilir.) Uyarıcı özelliği vardır.
Nane Ağrı Kesici:
 Deriye uygulanmasıyla ağrı kesici özelliği vardır. Baş ağrılarında suyla karıştırılmış nane yağının 10 dakikalık uygulaması yeterlidir. Burkulmalarda da nane yağı ile masaj faydalı olur Labiatae familyasında dahil olan nane, diğer uçucu yağ içeren bitkiler gibi kuvvetli kokuludur ve eskiden beri tanınan bitkidir. Nane Avrupa ve Asya kıtasında yayılma gösterirken 19. yy başlarında Alman göçmenler tarafından Amerika'ya götürülmüş ve orada geniş yayılma alanı bulmuştur. Nane çok polmmorf bir bitkidir ve bunun 15-30 kadar Subgenustur. Ayrıca nane vegetatif üretme olanağına sahip olduğundan, her subgenu'ta çok sayıda tipler bulunmaktadır. Nane cinsi çok aromatiktir. Ancak uçucu yağın bileşimi aynı değildir. Mentha pulegium'un dahil olduğu subgenus pulegium'un uçucu yağında esas maddesi ise Menthol ve Menthon'dur. Bu iki subgenus sitolojik olarak da birbirlerinden temel kromozom sayıları bakımından farklılıklar gösterirler. İki subgenus arasında melezleme oldukça güç olmasına karşın kendi grupları içinde bir çok melezler vardır. Nane cinsinin sistematiği form zenginliğinden dolayı henüz tamamlanmış değildir. Kültürü yapılanların yanında kültüre alınmamış çok sayıda türleri vardır.

Nane ve Kekik ile yapılan çay çok faydalı ve gribe etkilidir (içine kabuklu limon dilimlenmeli).




Nane Zararları Nane Yan Etkileri
Nanenin Zararları ve Yan Etkileri:

  •  Mide ülseri ve gastrit olanlar fazla kullanmamalıdır. 
  •  Rahimi incelttiği için hamilelerin dikkatle kullanması gerekiyor. Hamileleiğin ilk dönemlerinde, aşırı nane kullanmak düşük riskini artırıyor. Bulantıya istinaden, nanenin, çay gibi kaynatılarak sıklıkla tüketilmesi durumunda gebeliğin ilerlemesinde olumsuz etkileri oluyor.

Nane demet, demet demet nane



Nane Nasıl Kullanılır?: Nane, salata ve yemeklere güzel kokusu ve farklı tadıyla ayrı bir lezzet katmak için kuru ya da taze olarak katılabilir. Ayrıca, nane çayı hazmı kolaylaştırmak için yemeklerden sonra içilebilir. Naneden elde edilen nane yağı da çeşitli amaçlarla kullanılmaktadır. Yapraklarından hazırlanan nane çayı sakinlik verir. Soğuk algınlığı ve mide bulantısını giderir. Sindirimi kolaylaştırır ve bağırsaktaki gazları söker. Nane suyuna bir miktar sirke katılıp içilirse iç kanamaları durdurmaya yardımcı olur. Nanenin sakinleştirici etkisi nane yağı için de geçerlidir. Nane yağı ciltteki yanık lekelerini gidermekte ve soğuktan kaynaklanan şişlikleri indirmede etkilidir. Nane kaynatılıp buharı koklanırsa solunum yollarını açar ve soğuk algınlığına iyi gelir.

Ekşili Nane:

Ekşili Nane Resmi
(Ekşili Nane Resmi, Ekşili nane tarifi:)
Gaziantep’in köftelerin yanında olmazsa olmazı. Orijinalinde nane yerine taze yaprak kullanılır, ama nane ile yapılanın da tadına doyulmuyor.

1 demet taze nane
4 diş sarımsak, ezilmiş
1 kaşık domates salçası
Nar ekşisi
Tuz
Kırmızıbiber

  •   Naneleri iyice yıkayıp, ayıklayın.
  •   Diğer malzemeri bir kasede karıştırıp, nanelerin üzerine dökün ve hepsi eşit şekilde dağılıncaya kadar karıştırın.

Kaynak: Nuriye Horozoğlu 


Naneli Limonata Tarifi:
Naneli Limonata Tarifi
Naneli Limonata Resmi

Malzemeler:

    6 adet  limon
    5 su bardağı kaynar su
    1 su bardağı toz şeker
    1 tutam doğranmış taze nane

 Tarif:

Limonları yıkayıp kabuklarının sadece sarı kısımlarını rendeleyin. Limonların suyunu sıkın.1 su bardağı toz şekeri sürahiye dökün. Doğranmış nane ve limon kabuğunu karıştırın. Şekerin üstüne ilave edin.

Kaynar suyu sürahiye doldurup şeker eriyene kadar karıştırın. 2-2,5 saat bekletin. limon suyunu sürahiye dökün. Bir tülbentle süzün. Limonatayı buz dolabında soğutun. Nane yaprakları ve limon dilimleriyle servis edin.

Barış Manço - Nane Limon Kabuğu Video Klip
NANE ARKAPLAN RESMİ, NANE DUVAR KAĞIDI HD, NANE HQ
Nane HQ, Nane HD, Nane Arkaplan Resmi Duvar Kağıdı
Nane Duvar Resmi

Beni Paylaş:

Benzer Konular
Disqus Yorumlar