-->

28 Eylül 2012 Cuma

Kudret Narı

Kudret Narı Nedir? Anavatanı Hindistan olan kudret narı bitkisi özellikle gastrit ve ülser gibi mide sorunlarına karşı etkilidir. Kudret narının yaprakları ve meyvesi vitamin ve mineraller bakımından zengin içeriğe sahiptir.







Kudret Narı turuncu, sarı renkte, şişkin meyveleri olan, 1-2 metre yüksekliğinde, ince gövdeli, tırmanıcı bir bitkidir. Yalova ve Bursa civarında yetiştirilmektedir.

Aynı zamanda kudret narının, antibiyotik etkisinin olduğu, lutein ve lycopene içeriği tümör büyümesini engelleyici özellikte olduğu da bildirilmektedir.
Karaciğeri destekler, egzama ve sedefe faydalıdır. Bağırsak tembelliğini giderir, hücreleri yeniler, rahim yaralarını giderir.
Mide ülserini tedavi eder. Egzama ve diğer cilt hastalıklarında faydalıdır. Yaraların çabuk iyileşmesinde ve çabuk kapanmasında etkilidir. Asya'da mide problemleri ve kan şekerinin kontrolü için yaygın olarak kullanılır.
Meyvelerinin üzeri pürtüklüdür. Meyvelerinde uçucu yağ ve reçine bulunur. Ayrıca, protein, demir, kalsiyum, fosfor ile B ve E vitaminleri başta olmak üzere vitamin ve mineral bakımından çok zengindir.

Meyveler, taze yendiği gibi tohumlarından kudret narı yağı veya macunu yapılabilir.


Meyve olgunlaşınca, kabuğu 3 ayrı parça halinde, geriye bükülerek çok sayıda, kırmızı-kahverengi veya beyaz renkli çekirdekleri ortaya çıkar. Tohumları(çekirdekleri) 7-10 mm boyunda, yassı ve pütürlüdür.

Kudret narının meyve ve  yaprakları, mineral ve vitaminler bakımından zengindir.Özellikle demir, kalsiyum, fosfor ve B vitaminleri bakımından zengindir. Yaprak ve köklerinden hazırlanan çözeltiler,hemoroit şişkinliklerini indirmektedir.Yapraktan elde edilen çözelti iyi bir öksürük kesici ve ateş düşürücüdür,aynı zamanda pürgatif(barsak boşaltıcı) ve antihelmintik (barsak kurtlarına karşı) etkiye sahiptir. Kadınlarda kısırlık tedavisinde ve karaciğer bozukluklarında iyileştirici olarak kullanılmaktadır.Kudret narı antimikrobial etki gösterdiğinden, iltihaplı yaraların tedavisinde de yeri olduğuna inanılmaktadır. Son yayınlarda, substans Q içerdiğinden AIDS tedavisinde değerli olabileceği bildirilmiştir.



  • Sindirim sistemi hastalıklarında (ülser, gastrit, hemoroid, kolit) çok etkilidir.
  • Haricende açık yaralarda , yanık , egzama ve sedef gibi hastalıklarda merhem olarak kullanılır.
  • Zeytinyağı ile mantarlı egzamayı tedavi etmede merhem olarak kullanılır.
  • Ülserli hastalarda ballı kudret narı karışımları da kullanılmaktadır.

KUDRET NARI Kullanımı:

Bir adet olgunlaşmış kudret narını , küçük parçalar halinde doğrayıp yarım litrelik bir şişeye koyulur.Üzeri de zeytinyağı ile doldurulduktan sonra şişe güneşe bırakılır.Birkaç hafta içinde kudret narları yumuşayarak pelte haline gelir.Artık kullanıma hazır demektir.

Kudret narı ile hazırlanan bu ilaç;mayasılegzama ve ciltteki yaralar için çok faydalıdır.Bu yağdan sabah akşam doğrudan yaranın üzerine sürülünce , birkaç gün içinde yara iyileşir.

Sorularla Kudret Narı Yetiştiriciliği:
  1. Kudret narı, nasıl bir bitkidir? Nerelerde yetişir?  - Tek yıllık, tırmanıcı, sarmaşık formunda bir bitki olan kudret narı (momordica chantia), Amazon havzasında, Doğu Afrika'da, Asya, Karayip Adaları'nda doğal olarak yetişir, Güney Amerika ve Uzakdoğu'da ise gıda ve ilaç için yetiştiriliyor.
  2. Bitkinin toprak isteği nedir? Türkiye'de yetiştirilebilir mi? >LI>- Kumlu tınlı, hafif killi topraklarda düzenli yaz sulamalarıyla yetişir. Tek yıllık olduğu için iyi bir bakımla Türkiye'nin her yerinde yetiştirilebilir. Ege ve Akdeniz bölgelerinde örtü altı yetiştiriciliği daha uygun.
  3. Bitkinin ısı ve nem isteği nedir? - Kudret narı nemli iklim bölgelerine daha iyi adaptasyon sağladığından hava sıcaklığı yükseldikçe çiçeklenme miktarı azalır. Hava sıcaklığının 20-25 derece olduğu yörelerde daha iyi verim alınabilir.
  4. Kudret narı yetiştiriciliği nasıl yapılır? Dikim için uygun zaman nedir?- Kudret narı, tohumla ya da tohumdan elde edilen fidelerle yetiştirilir. Nisan-mayıs aylarında toprak sıcaklığının 8-10 dereceye çıkmasıyla çimlendirme kaplarına ya da direkt araziye ekim yapılır. Tohumlar yüzde 100 çimlenme özelliğine sahip olmadığı için fide olarak dikilmesi tavsiye ediliyor. Fideler, haziran ayı başında da dikilebilir.
  5. 1 dönüm araziye kaç fide dikilebilir? Dikim aralığı ne olmalıdır? - Bragfor tesislerinde yapılan denemeler sonucunda; fideler arası 50 cm olacak şekilde 2 m yüksekliğinde bir destek sistemi oluşturularak 1 m sıralar arasında bırakılarak tesis yapılabilir. Bu durumda 1 dönüm araziye ortalama 2 bin adet fide dikilebilir.
  6. Tohum ya da fidan fiyatları nedir? 1 dönüm arazi için fide maliyeti ne tutar?- Kudret narı fidesinin adet fiyatı ortalama 2 YTL, tohumun adet fiyatı ise 50 Ykr ile 1 YTL arasında. 1 dönüm arazi için 2 bin fide x 2 YTL = 4 bin YTL fide masrafı tutuyor.
  7. Dikimden sonra ilk verim ne kadar sürede alınır ve ürün verme ne kadar sürer?- Dikimden 2-3 hafta sonra uygun şartlarda çiçeklenme başlar. 1-1.5 ay arasında meyveler olgunlaşır. Üzerinde sürekli çiçeklenme ve meyveye yatma olduğundan gelişim dönemi boyunca aralıksız meyve alınabilir. Yani haziran ayı başında yapılan dikimlerden, düzenli sulama yapıldığı takdirde ağustos ayından başlayarak ekim ayı ortalarına kadar meyve alınabilir.
  8. 1 dönüm araziden ne kadar meyve elde edilir?- Türkiye'de ticari anlamda yetiştiricilik yapılmadığından bu konuda net bilgilere ulaşılamıyor. Ancak Bragfor tesislerindeki deneme üretimlerine göre; 1 adet kudret narı orta büyüklükte 5-8 adet meyve veriyor, dolayısıyla 1 dönüm araziden en az 10 bin adet meyve elde ediliyor. Orta büyüklükteki bir meyvenin 130-180 gr geldiği hesaplanınca 1 dönüm araziden elde edilen ürün miktarı 1-1.5 tonu buluyor.
  9. Kudret narının yetiştiricilere sağladığı gelir nedir? - Kudret narı meyvelerinin kg fiyatı 2 ile 5 YTL arasında fiyatlarla alıcı bulabiliyor. 1 dönüm araziden ilk seferde 1.5 ton meyve alındığı hesaplanırsa; 1.5 ton x 5 YTL = 7.500 YTL gelir elde edilebilir. Yetişme dönemi boyunca sürekli ürün alınabildiği düşünülürse elde edilen gelir 15 bin YTL'yi geçiyor.

Kudret Narının Faydaları:

Yaprak ve köklerinden hazırlanan çözeltiler, hemoroit şişliklerini indirir. . Yapraktan elde edilen çözelti öksürük kesici ve ateş düşürücüdür,
Bu çözelti aynı zamanda pürgatif (barsak boşaltıcı) ve antihelmintik (barsak kurtlarına karşı) etkilidir.
Kadınlarda kısırlık tedavisinde ve karaciğer bozukluklarında iyileştirici olarak kullanılır.
Kudret narı antimikrobial etki gösterdiğinden, iltihaplı yaraların tedavisinde de yeri olduğuna inanılmaktadır.
Son yayınlarda, substans Q içerdiğinden AIDS tedavisinde değerli olabileceği bildirilmiştir.
(*) Bu etkiler, henüz bilimsel çalışmalarla tam olarak ispatlanamamıştır, ancak bunların aksi de gösterilememiştir.

Dikkat Edilmesi Gerekenler
Dikkat edin çekirdekleri zehirli olabilir! İçindeki kırmızı çekirdeğin üzerindeki jel gibi duran kırmızı meyveyi yersiniz fakat onun altından çıkan pütürlü kısmı sade olarak tüketmeyiniz. Pütürlü kısmı yarıp saf zeytinyağı içinde 15-20 hatta 40 gün bekletmeniz gerekir.

Kudret narı bilinçsiz kullanıldığında karaciğere zarar verebiliyor.
Kudret narı kanser, şeker hastalığı ve kan yağlarının yüksekliğinin tedavisinde kullanılabilen bir bitkisel destek! Dikkatli kullanılmadığında karaciğere zarar verebiliyor.

Ayrıca kan şekerini düşürdüğü için şeker hastalarının, özellikle insülin kullanan hastaların dikkatli kullanmasında fayda var.

Düşük ve kanama ihtimalini artırdığı için bu desteği hamilelerin kullanması uygun değil. (‘Hangi Kansere Hangi Bitki' - Doç.Dr. Canfeza Sezgin ) 

Beni Paylaş:

Benzer Konular
Disqus Yorumlar