Nargiller familyasından; Akdeniz bölgesinden Japonya ya kadar yabani olarak yetişen canlı kırmızı çiçekli, dört köşe dallı, hafifçe dikenli bir ağaççıktır. Yaprak kenarı ve sapı kırmızıdır. Çiçekleri parlak kırmızıdır. Meyvesi portakal büyüklüğünde, esmer kırmızı renkli, çok tohumludur. Yenen kısmı, tohumlarının etli ve bol usareli kısmıdır. Ağacın gövde, kök ve dal kabukları; nişasta, mannit, reçineli maddeler, asitler, tanen, punicin ve olkoloidler taşır. Nar kabuğundan yapılan ilaçlar tenya düşürmek için kullanılır.Haziran-Temmuz aylarında kırmızı renkli çiçekler açan, iki ile beş metre boylarında ağaççıklar. Gövdeleri gayri muntazamdır. Yapraklar karşılıklı, kısa saplı ve kırmızı kenarlıdır. Çiçekler kısmen sapsız, tek tek ve birkaçı bir arada bulunur. Çanak yaprakları kırmızı renkli, dökülmeyen ve etlidir. Meyveleri küre şeklinde ve portakal büyüklüğünde, önceleri yeşil, olgunlukta kırmızımsı renkte, derimsi kabuklu, çok tohumlu ve etlidir. Meyvenin yenen kısmı, tohumlarının etli ve bol usareli olan kabuğudur.
Türkiye'de Nar Nedere Yetişir?: Türkiyede Nar Ege Bölgesi ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerinde yetişir.
Nar İle İlgili Bazı haberler:
Nar Nasıl Kullanılır? Narın meyvesi, meyve kabukları, nar ağacının kökleri ve dallar ile kök kabukları kullanılır. Nar tanelerini saran zar hazmı kolaylaştırır ve idrar söktürür. Narın kabuklarını çay yapıp içilirse ishali keser. 2–3 gün boyunca sabahları aç karına içilip öğleye kadar bir şey yenilmezse bağırsak kurtlarını döker.NAR: Potasyum ve demir minerali ile C vitamini açısından çok zengin bir meyve olan nar, B1, B2 vitaminleri ile kalsiyum ve fosfor minerallerini de barındırır.
Nar Faydaları:
- Şifayı veren Şifa sahibi Hz. ALLAH (c.c.) eşsiz nimetlerinden yoktan yarattığı Nar meyvesi birçok hastalıklara şifalı.
- Bağırsaklarda iyi huylu bakterilerin (probiyotikler) gelişimini destekler.
- Bağışıklık sistemini güçlendirir.
- Cilt sağlığı için faydalıdır. Cilt enfeksiyonlarında olumlu katkısı vardır ve cilde pürüzsüz bir görüntü sağlar.
- Çarpıntıyı giderir.
- Damar sertliğini önler ve damarları açar. Bu özellikleriyle kalp ve damar hastalıklarına karşı koruyucudur.
- Enerji verir ve yorgunluğu giderir.
- Kandaki kolesterol oranını ve tansiyonu düşürür.
- Kandaki şeker seviyesini de dengeleyerek şeker hastalarına iyi gelir.
- Kanser hücrelerinin gelişmesine engel olarak, başta cilt ve prostat kanseri olmak üzere, kansere karşı vücudu korur.
- Mide iltihabı ve ağız yarası için faydalıdır.
- Nar ekşisi şeker hastalarına tavsiye edilmektedir.
- Nar suyu sesi açar.
- Nar suyunun harareti giderici özelliği bulunmakta, şeker ve kurdeşen hastalığına iyi gelmektedir.
- Nar şırasının şekerle hazırlanan şerbetinin idrar söktürücü özelliği vardır.
- Narın kabuğu çay gibi demlenerek içildiğinde, mide ve bağırsak hastalıkları ile ishal ve dizanteriye karşı oldukça faydalı olmaktadır.
- Narın meyvesi ve suyunun yanı sıra çiçekleri ve kabuğu da yararlarıdır. Nar çiçeği bağırsak yara ve iltihaplarını iyileştirir. Boyun tutulmasında nar çiçeği lapası boyna konursa şifalı gelir.
- İshali (diare) önler tedavide destek sağlar.
- İyi bir idrar söktürücüdür.
- Vücudu, kalbi, mideyi ve diş etlerini kuvvetlendirir. Tansiyonu dengeler.
Nar Besin Değerleri:
100 gr. taze narın içerdiği önemli besin değerleri şunlardır:63 kalori;
0,5 gr. protein;
16 gr. karbonhidrat;
0 kolesterol;
0,3 gr. yağ;
Çekirdekleriyle birlikte yenilirse yüksek oranda lif;
8 mgr. fosfor;
3 mgr. kalsiyum;
0,3 mgr. demir;
3 mgr. sodyum;
259 mgr. potasyum;
eser miktarda A vitamini;
0,03 mgr. B1 vitamini;
0,03 mgr. B2 vitamini;
0.3 mgr. B3 vitamini ve 4 mgr. C vitamini.
Nar ile ilgili Videolar
Nar Nasıl Temizlenir, Nar Nasıl Ayıklanır? Nar Nasıl Yenir? sorularına cevapları aşağıdaki video ile ulaşabilirsiniz.
Nar Kabuğu Nelere İyi Gelir, Nar Suyu Faydaları Nedir?
Nar Suyunun Faydaları