-->

29 Mart 2014 Cumartesi

Turp (Kırmızı Turp)

Kırmızı Turp:
Kırmızı Turp Orta Asya’da ortaya çıkmıştır. Turplar iki farklı çeşittedir; top gibi yuvarlak olanlar ve üzüm gibi olanlar. Turplar genellikle kırmızı olurlar ancak, beyaz, pembe, mor ve iki renkli olanları da vardır. Turpun iç kısmı ya da farklı bir deyişle eti beyazdır.
Kırmızının yanı sıra son yıllarda Japon turpu olarak da bilinen beyaz turp üretimindeki artışa rağmen, uzmanlar Sağlık için kırmızı turpu öneriyor. Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi diyetisyeni Ö Arı'nın, ataların geçmişten günümüze kadar halk arasında sıkça kullanılan "turp gibi sağlam' sözünün, bu sebzenin sert yapısının yanı sıra içeriğindeki vitamin değerlerinden kaynaklanıyor.
Vitamin deposu, C vitamini, kalsiyum, potasyum ve demir kaynağı turp, cildi güzelleştirip, bağışıklık sistemini güçlendirmesinin yanı sıra çok sayıda hastalığa doğal şifa kaynağı olarak gösteriliyor.
Mide ve bağırsağı çalıştıran, sindirimi kolaylaştıran, öksürüğe, romatizmaya ve damar sertliğine iyi geldiği yaygın olarak bilinen turp, bağırsakları adeta dezenfekte ediyor, kabızlığı gideriyor.

Kırmızı Turp

Yüksek oranda potasyum içeriyor ve kalp kası dâhil bütün kasların düzgün çalışması için gereken mineralleri içinde bulunduruyor. Vücuda yeterli miktarda alınan potasyum ise tansiyona karşı koruyucu özellik taşıyor. Turpun içinde yüksek oranda bulunan folat, onu diğer sebzelerden ayırıyor.Vücud folatı, DNA’nın onarımında kullanıyor. 1 kâse turptan günlük folat ihtiyacının yüzde 7′sini karşılanabiliyor.

Turp (Kırmızı Turp) Faydaları.


  • İştah açar.
  • Sinir ve stresi alır.
  • Sindirimi kolaylaştırır.
  • Solunum yollarına iyi gelir.
  • Verem hastalarına tavsiye edilir.
  • İdrara çıkışı hızlandırıyor ve ödem çözücü etki sağlıyor.
  • Nezle ve grip gibi hastalıklarda burnun akmasını engeller.
  • Diş, diş eti, sinir, Saç ve tırnaklar için oldukça yararlıdır.
  • Böbrek taşlarına, hazımsızlığa ve aşırı kilolara karşı önerilir.
  • Safra kesesi üzerindeki olumlu etkisi ile sindirimi kolaylaştırıyor.
  • Diyabet hastalarının salatalık yanında kırmızı turp tüketmesi de gerekmektedir.
  • Kırmızı Turp Ayrıca kan şekerini yavaş yükselten bir sebze olduğu için şeker hastaları da rahatlıkla yiyebiliyor.
  • Karaciğer ve safra kesesi sağlığı açısından siyah turpu, antioksidan içeriği açısından ise kırmızı turpu tercih etmelisiniz.
  • Kırmızı  Turp, lif içeriği ve glukosinolat bileşikleri ile kalın bağırsak kanseri başta olmak üzere diğer kanserlere karşı koruma sağlıyor.


AŞAĞIDAKİ DURUMLARDA KIRMIZI TURP ÇOK TÜKETİLMEMELİ

  • Böbreğinden oksalat (bir çeşit böbrek taşı) taşı dökenler turpu az yemesi gerekenlerin başında geliyor. Çünkü vücuttaki oksalat miktarı arttığında kalsiyum kaybı daha fazla oluyor.
  • İshal olanlar ve gaz sancısı çekenler.
  • Mutsuz (irritabl) bağırsak sendromu olanlar.
  • Gastriti olanlar turpu pişirerek yemeli.
  • Açık ülser yarası olanlar turp yememeli.

Turp ile ilgili video:

Turpun Faydaları, Ahmet Maranki.

Beni Paylaş:

Benzer Konular
Disqus Yorumlar